SPECIALISATIES
Algemeen
Als gediplomeerd Medisch Pedicure, en lid van brancheorganisatie ProVoet, heb ik me na de basisopleiding verder ontwikkelt in specialisaties en technieken. Zo ben ik nog meer allround geworden in het uitoefenen van mijn beroep. Daarom kan ik u ook de onderstaande gespecialiseerde behandelingen aanbieden:
• De behandeling van risicovoeten veroorzaakt door diabetes, reuma, spasticiteit of de oudere voet
• Het screenen van bovengenoemde risicovoeten
• Anti-druk technieken
• Nagelbeugeltechniek
• Nagelreparatie en prothese techniek
• Orthesetechniek
• Vilttherapie
• Oncologische voetbehandeling
• Voetbehandeling sporters
• Samenwerken met andere disciplines zoals huisarts, podotherapeut, diabetesverpleegkundige & voetenpoli in het ziekenhuis
• Advies geven aan cliënten, bv over diabetes en voetverzorging, schoenadvies en doorverwijzing
Risicovoeten
Een risicovoet is een voet met een verhoogd risico op complicaties als gevolg van bepaalde aandoeningen zoals diabetes, reuma, spasticiteit en neurologische aandoeningen. De volgende complicaties kunnen zich o.a. voordoen bij een risicovoet:
• Een wond/ ulcus
• Vormveranderingen
• Pijn en functieverlies
• Toename van het klachtenbeeld
• Voorkomen van meerdere aandoeningen tegelijkertijd
De voetbehandeling van een persoon met een risicovoet verschilt dan ook op een aantal punten met de standaard behandeling.
Hierbij hebben de behandelingen tot doel om de zorg rondom patiënten met een risicovoet te optimaliseren, om zo complicaties te voorkomen of te vertragen en eventuele klachten te verminderen.
Nagelbeugel techniek
Met behulp van een nagelbeugel kan de vorm van extreem gekromde nagels (hyperconvex) en ingroeiende nagels worden verbeterd en begeleid. De pijn die deze nagelvorm veroorzaakt kan hiermee worden weggenomen. Iedere verworven vervorming van de nagelplaat kan met de nagelbeugel worden teruggebracht tot de oorspronkelijk vorm. Bij aangeboren afwijkingen zal de vorm van de nagelplaat niet worden aangepast, maar de beugel kan er wel zorgen dat de druk van de nagel geen pijnklachten meer geeft.
Voor het plaatsen van de nagelbeugel zal ik eerst onderzoeken wat de oorzaak is van de drukpijn in de nagelwal en vervolgens wordt er bekeken wat de kwaliteit van de nagel is. Ook wordt er gekeken naar de aanwezigheid van eventuele contra-indicaties (o.a. ontstekingen, melanoom of allergie). Dan wordt er een keuze gemaakt voor de toe te passen techniek.
Na het plaatsen van de nagelbeugel krijgt u passend advies om ervoor te zorgen dat de nagelbeugel het best mogelijke resultaat gaat geven. Dit kan bestaan uit een knipadvies voor de nagels, een schoenadvies of een correctie van de teen- of voetstand. Er wordt een controle afspraak ingepland na drie dagen en vervolgens weer na 4 tot 6 weken.
Nagelreparatie & Nagelcorrectie
Gedeeltelijk ontbrekende, kapotte en beschadigde nagels kunnen worden gereconstrueerd met behulp van gel. Voor de reconstructie van de nagel wordt gewerkt met LCN WILDE-PEDIQUE silver plus. Dit is een elastische kunststof die uitermate geschikt is voor de toepassing op teennagels. De gel past zich optimaal aan aan alle bewegingen van de voet of de teennagel, waardoor de nagelcorrectie op geen enkele wijze als storend wordt ervaren. De gel beschermd het nagelbed tegen stoten en zorgt er voor dat de nagel in de juiste vorm zal groeien.
Door de toevoeging van zilver heeft de gel een antibacteriële werking. De LCN WILDE-PEDIQUE silver plus is dan ook zeer geschikt om te gebruiken bij de behandeling van schimmelnagels. De diverse kleuren van de gel maken het mogelijk om een verkleurde nagelplaat te camoufleren. Een French Pedicure behoort eveneens tot de mogelijkheden met deze gel.
Orthese
Wanneer teenstandafwijkingen complicaties gaan geven, die de beweeglijkheid gaan beïnvloeden of pijn gaan geven, is het mogelijk deze klachten te verminderen. Door middel van een speciaal op maat gemaakte orthese (siliconen teenstukje) kan de klacht aangepakt worden. Voor het maken van de orthese zal er eerst geprobeerd worden de oorzaak van het probleem op te sporen. Hierbij wordt er gekeken naar o.a. de beweeglijkheid en de stand van de tenen, eventuele pijn- en drukplekken, de stand van de voeten en naar de schoenen. De orthese kan toegepast worden bij de volgende klachten:
- Hamertenen
- Klauwtenen
- Likdoornvorming op en tussen de tenen
- Pijnlijke drukplekken
- Bescherming van de hallux valgus
- Ruitertenen
De orthese moet na het maken nog minimaal 24 uur drogen. Er wordt dan ook een vervolgafspraak met u gemaakt om orthese op te komen halen. Tijdens die afspraak wordt de orthese nogmaals gepast en indien nodig wat bijgewerkt. U krijgt dan de orthese mee naar huis met de benodigde informatie over het gebruik en onderhoud van de orthese.
Vilttherapie
Bij vilttherapie wordt gebruik gemaakt van een speciaal druk verdelend materiaal met een anti allergene plaklaag. Dit kan worden toegepast om drukplekken die veel pijn geven tijdelijk drukvrij te leggen. Het vilt wordt geplakt rond de aangedane locatie. Het grote voordeel is dat de patiënt gewoon kan blijven lopen en de dagelijkse bezigheden kan blijven doen. Deze therapie kan vooraf gaan aan de definitieve therapie zoals orthese of steunzool.